MÅL 08: ANSTÆNDIGE JOBS OG BÆREDYGTIG VÆKST

Det skal vi have nået i 2030: I 2030 skal alle unge enten have et job eller være i uddannelse, og ingen børn skal tvinges til at arbejde, sådan som det sker mange steder i dag.

Og alle kvinder og mænd, uanset alder og handicap og om de er migranter, skal have anstændige job med lige løn for arbejde af samme værdi.

Ungdomsarbejdsløsheden er et stort problem. Globalt er 13 procent af de unge mellem 15 og 24 år arbejdsløse. I Grækenland er det 40 procent, mens Danmark har en ledighed blandt unge, som med 8,2 procent er en af Europas laveste.

Hvornår er man voksen? I nogle lande er det, når man flytter hjemmefra, I andre når man bliver gift. Men verden over er der mange unge, som ikke har råd til nogen af delene, og som føler, at de på den måde nægtes adgang til den mulighed for at bestemme selv, som de længes efter.

Et særligt problem er moderne slaveri. Det Globale Slaveindeks, som organisationen Walk Free Foundation står bag, har beregnet, at der i 2018 var over 40 millioner slaver globalt – og at hver fjerde var et barn. Pigerne bliver ofte tvunget ind i prostitution eller tvangsægteskaber, hvor de bliver tvunget til samleje og til hårdt husarbejde. Drenge bliver blandt andet tvunget til minearbejde eller ud på fiskerbåde eller landbrugsarbejde.

I 2025 skal alle former for tvangsarbejde være stoppet.

Vi skal være blevet bedre til at skabe nye former for job og beskæftigelse, den økonomiske vækst skal fortsætte og især komme de fattigste til gode – og det skal ske, uden at vi bruger flere af jordens ressourcer.