MÅL 03: SUNDHED OG TRIVSEL

Det skal vi have nået i 2030: Vi har gjort store fremskridt i sundheden over hele verden. Levealderen stiger, og vi er blevet bedre til at forebygge og behandle en række frygtede sygdomme.

Men flere end seks millioner børn dør hvert år inden deres fem års fødselsdag. I 2030 skal der være sat en stopper for de dødsfald, som kunne være forebygget med ordentlig omsorg, ligesom vi skal være meget bedre til at sikre, at kvinder ikke dør under fødslen.

I 2030 vil epidemier af sygdomme som tuberkulose, AIDS, malaria og oversete tropiske sygdomme være noget, vi læser om i historiebøgerne. Vi vil være bedre til at forebygge sygdomme, og derfor vil færre dø for tidligt på grund af sygdomme, misbrug og gifte i vores miljø.

Det betyder blandt andet, at vi skal bremse rygning, som dræber over syv millioner mennesker globalt hvert år. I Danmark har Sundhedsstyrelsen beregnet, at rygning koster næsten 14.000 mennesker livet årligt.

Psykiske lidelser som depression og angst er et voksende problem over hele verden, og vi skal gøre mere for at forebygge og hjælpe dem, der er ramt.

Og vi skal sikre, at alle har ret til sundhedsydelser af høj kvalitet og til effektiv medicin og vacciner til en overkommelig pris for alle.

Flere end 3.000 mennesker dør hver dag i trafikken globalt, over halvdelen af dem er unge og yngre mellem 15 og 44 år. I Danmark blev 175 dræbt og over 3.000 kom til skade i trafikken i 2018, og i Danmark rammer trafikulykkerne også i særlig grad de unge. I 2030 skal antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken være halveret.